اين روزها موبايل يا همان تلفن همراه يكي از اجزاي لاينفك زندگي ما شده است. همواره آن را در اختيار داريم و خيلي از اوقات روز را با آن سپري مي كنيم. حتي گاهي تا آخرين لحظات بيدار ماندنمان، وقتي در رختخواب هستيم، از آن استفاده مي كنيم، غافل از اينكه همان نور موبايل خواب را از چشمان ما مي زدايد!
كم يا زياد بودن نور موبايل تاثير چنداني در اختلال خواب ما ندارد، هر چند هر چه اين نور كمتر باشد، با توجه به تاريكي محيط اطراف، ضرر كمتري به چشم وارد مي آيد اما مشكل اصلي از رنگ هاي تشكيل دهنده اين نور منشا مي شود.
اين بحث فقط به موبايل محدود نمي شود و كلا هر منبع نوري را شامل مي شود. مشكل اصلي از نور آبي است! بله نور آبي. وقتي خورشيد غروب مي كند، فيزيك بدن با تاريك تر شدن هوا متوجه مي شود كه زمان خواب نزديك و نزديك تر مي شود، اما نور آبي اين عملكرد را مختل مي كند.
تقريبا ۳۰هزار سلول داخل چشمان ما هستند كه با نور آبي تحريك مي شوند. نور آبي داراي طول موج ۴۶۰نانومتري است. اين سلول ها در برابر تحريك شدن توسط نور آبي سيگنالي را به بخشي از مغز به نام suprachiasmatic nucleus مي فرستد و دستور متوقف كردن توليد ملاتونين را صادر مي كند. ملاتونين ماده اي است كه با ترشح آن زمان خواب فرا مي رسد!
ريتم شبانه روز ما، تعيين كننده ساعت داخلي و بدن ماست. كسي كه كلا كم مي خوابد و دير مي خوابد، ساعت بدنش به همان طريق تنظيم مي شود. نور آبي درماني، شيوه اي است كه به واسطه آن ريتم و ساعت خواب شبانه روزي افراد را تنظيم مي كنند.
در سال هاي اخير كيفيت و مقدار خواب افراد رو به كاهش است. نتايج يك تحقيق كه به صورت مقاله نيز چاپ شده است بيانگر اين مسئله است. دراين تحقيق دو گروه بودند. يك گروه قبل از خوابيدن چهار ساعت كتاب مي خواندند، به مدت پنج روز متوالي. گروه ديگر از دستگاه هاي نور دار براي مطالعه استفاده مي كردند (موبايل، تبلت و …). در پايان اين تحقيق ميزان ملاتونين در خوانندگان الكترونيكي به مقدار چشمگيري كم شده بود ضمن آنكه اين دسته از افراد به طور ميانگين ده دقيقه بيشتر زمان نياز داشتند تا به خواب فرو روند.
نتيجه جالب ديگر اينكه خوانندگان الكترونيكي در بعدازظهرها كمتر احساس خستگي مي كردند، اما صبح ها بيشتر خسته بودند، حتي با وجود خوابيدن به اندازه كتاب خوان ها!
بهم ريختن تعادل ساعت شبانه روزي ما مي تواند منجر به بيماري هاي زيادي در ما شود. علاوه بر اين بسياري از محققان بر اين باورند كه نور آبي زياد مي تواند آسيب هاي زيادي نيز بر چشم انسان وارد نمايد.
اما چكار بايد كرد؟
اول- با موبايل به رختخواب خود نرويد. آن را حتي الامكان در فاصله دورتري قرار دهيد تا وسوسه هم نشويد كه استفاده اش كنيد.
دوم- اگر آيفون داريد، حتما حتما از قابليت nightshift آن استفاده كنيد. در تنظيمات مي توانيد ساعت فعال شدن به آن بدهيد و با فعال شدنش نور موبايلتان بدون رنگ آبي خواهد شد.
مرتبط: فعال كردن نور در شب در گوشي هاي آيفون
سوم- اگر گوشي شما اندرويد است، از نرم افزارهاي مربوط به نور موبايل استفاده كنيد. اما اين نكته را بدانيد، در اندرويد ۶ به بعد با پيدايش خطاي همپوشاني، اين نرم افزارها خود يكي از عوامل بوجود آمدن اين خطا مي شوند.
مرتبط: خطاي همپوشاني و راهكارهاي مقابله با آن
آيا چك كردن تلگرام و اينستاگرام و … به بي خوابي و مريضي هاي بعد از آن مي ارزد؟
- شنبه ۰۶ آبان ۹۶ | ۱۵:۱۷
- ۲۰ بازديد
- ۰ نظر